info@rakyat.my
Friday, June 18, 2021
Berita

15 Maut Dalam Letupan Di Kem Tentera Equatorial Guinea

98views

MALABO, 8 Mac — Sekurang-kurangnya 15 orang terbunuh dan 500 cedera selepas satu siri letupan kuat melanda kem tentera di Equatorial Guinea, kata Presiden Teodoro Obiang Nguema sambil mendakwa ia disebabkan kecuaian tentera.

Saluran TVGE menyiarkan rakaman bangunan hancur dan terbakar selepas empat letupan itu merosakkan kem Nkoa Ntoma di ibu negara ekonomi Bata dan kawasan sekitarnya.

Mangsa termasuk kanak-kanak dilihat ditarik keluar dari runtuhan sementara mereka tercedera terbaring di lantai hospital.

Letupan disebabkan kecuaian unit yang bertugas menyimpan bahan letupan, dinamit dan peluru,” kata Obiang Nguema dalam satu kenyataan di televisyen tempatan.

Sementara itu, anak lelakinya, Teodoro Nguema Obiang Mangue, Naib Presiden yang bertanggungjawab untuk pertahanan dan keselamatan, muncul dalam rakaman televisyen sedang memeriksa kerosakan di lokasi letupan, ditemani pengawal warga Israel.

Teodorin, seperti diketahui, dilihat sebagai pengganti presiden yang dilantik.

Kem di mana letupan pertama melanda pada sebelah petang, menempatkan aset pasukan khas tentera, menurut seorang wartawan TVGE.

Sepanyol, bekas penjajah di Equatorial Guinea, mendesak melalui kedutaan Malabo untuk rakyatnya tinggal di rumah berikutan letupan itu.

Bata adalah bandar terbesar di Afrika tengah yang kaya dengan minyak dan gas, di mana sekitar 800,000 daripada 1.4 juta penduduk negara itu tinggal di sana, kebanyakan mereka berada dalam kemiskinan.

Equatorial Guinea dipimpin Obiang Nguema berusia 78 tahun selama hampir 42 tahun.

Pemimpin pembangkang dan organisasi antarabangsa kerap menuduh Obiang Nguema melakukan pelanggaran hak asasi manusia.

— AFP

Source Link