Kanak-kanak tiga tahun dikhuatiri lemas jatuh tali air

KUALA TERENGGANU, 12 Dis (Bernama) — Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun dikhuatiri lemas selepas terjatuh dari jambatan tali air di Kampung Kebor Besar, di Manir dekat sini petang tadi.

Mangsa, Muhammad Sufi Eijas Mohd Sobrey yang tinggal di kampung berdekatan dikatakan sedang bermain di atas jambatan tersebut bersama abangnya Muhammad Syakir Wafiuuddin, 8, sebelum tergelincir dan terjatuh ke dalam air.

Komander Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Terengganu Mazimi Mohamad yang ditemui di lokasi kejadian berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan daripada keluarga mangsa pada 4.28 petang yang memaklumkan seorang kanak-kanak hilang selepas tergelincir jatuh dari jambatan.

Sebaik menerima laporan, sepasukan anggota Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Terengganu dan Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) digegaskan ke lokasi untuk gerakan mencari dan menyelamat (SAR).

Beliau berkata SAR digerakkan selama hampir dua jam dengan empat kali selaman sebelum waktu maghrib dengan dibantu agensi lain serta penduduk kampung.

“Setakat ini tiada petanda positif berkaitan penemuan mangsa. Kita akan sambung pencarian malam ini hingga esok. Selain paras air yang dalam akibat dilimpahi air hujan, arus deras juga menjadikan aktiviti pencarian semakin sukar.

“Keadaan di dasar yang berumput dan dipenuhi akar pokok juga menyukarkan pencarian. Ada kemungkinan mangsa tersangkut di akar-akar pokok,” katanya.

Sementara itu, bapa mangsa Mohd Sobrey Ramli, 32, berkata beliau bersama tiga anak termasuk Muhammad Sufi Eijas datang ke kawasan tali air tersebut dengan motosikal kira-kira 4 petang untuk bersiar-siar sebelum menghantar mereka ke kelas mengaji di kawasan berdekatan.

Beliau berkata sebaik tiba di tempat kejadian, Muhammad Sufi Eijas dan Muhammad Syakir Wafiuudin meluru turun daripada motosikal menuju ke tali air kerana teruja melihat ramai kanak-kanak sedang mandi-manda.

“Belum sempat saya turun dari motosikal, anak sulung datang beritahu Eijas (mangsa) hilang. Saya terkejut dan terus meluru ke tali air dan terjun untuk mencari Eijas,” katanya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di Politeknik Kuala Terengganu.

Menurut Mohd Sobrey usahanya hanya sia-sia kerana arus di bawah air sangat deras dan dalam, justeru beliau terpaksa menunggu bantuan daripada pasukan penyelamat.

“Saya tidak sangka akan hilang anak dalam sekelip mata. Tak dapat nak gambarkan betapa sedih perasaan ketika ini,” katanya.

— BERNAMA

Sumber

Facebook Comments Box

Artikel Berkaitan

Back to top button