KDN akan pastikan Kapal Peronda OPV 1 siap Mac ini

PULAU INDAH, 6 Jan (Bernama)– Kementerian Dalam Negeri (KDN) menegaskan Projek pembinaan Kapal Peronda Luar Pesisir pertama (OPV 1) milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) perlu disiap pada Mac tahun ini seperti yang ditetapkan dalam komitmen asal.

Menterinya Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata beliau dan timbalannya Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah akan mengikuti perkembangan projek tersebut secara dekat untuk memastikan pembinaan kapal berkenaan siap dalam masa yang ditetapkan.

“Namun, jujurnya saya fikir mereka masih perlukan tempoh lagi selepas Mac (tarikh sepatutnya siap kapal OPV 1), (tetapi) tidak lama, tahun ini perlu ada.

“Saya menyebut dengan jelas pendirian kerajaan supaya tarikh serahan ini tidak diubah atau dilanjut pada tempoh yang panjang atas alasan yang kita tidak boleh kompromi,” katanya kepada media selepas meninjau pembinaan kapal OPV 1 di sini, hari ini.

Media melaporkan kerajaan menyuntik pinjaman berjumlah RM152.6 juta untuk memastikan projek kapal OPV 1 milik APMM disiapkan pada tahun ini dan projek itu kini diambil alih Kementerian Kewangan.

Justeru, Saifuddin berkata peruntukan tambahan tersebut diharap dapat membantu untuk menyiapkan projek tersebut dalam masa yang ditetapkan

“Semua komponen utama sudah (dipasang), akan ada bot pengiring sampai. Semuanya tersangkut kerana aspek bayaran.

“Tapi dengan suntikan baharu, saya harap aspek itu tidak menjadi masalah,” katanya.

Sementara itu, Saifuddin turut memaklumkan pembinaan kapal OPV 2 dijangka siap pada Oktober depan.

— BERNAMA

Sumber

Facebook Comments Box

Artikel Berkaitan

Back to top button