Sabtu, Jun 25, 2022
HomeBeritaKrisis Myanmar halang rundingan perdagangan ASEAN dengan rakan kongsi -menteri Luar Malaysia

Krisis Myanmar halang rundingan perdagangan ASEAN dengan rakan kongsi -menteri Luar Malaysia

Oleh Shakir Husain

NEW DELHI, 20 Jun (Bernama) — Krisis berikutan rampasan kuasa tahun lepas di Myanmar menghalang rundingan perdagangan 10 anggota ASEAN dengan rakan-rakan ekonominya, kata Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Saifuddin Abdullah.

Myanmar menyukarkan proses membuat keputusan berasaskan kata sepakat ASEAN kerana perjanjian dengan rakan rundingan kumpulan itu boleh terhalang jika tiada kelulusan daripada mana-mana negara anggota.

Saifuddin mencadangkan ASEAN perlu mengambil kira sama ada hanya sembilan anggota perlu untuk mengadakan rundingan dan perjanjian.

“Sekiranya terdapat perjanjian perdagangan yang perlu ditandatangani oleh ASEAN dengan rakan kongsi , kita tidak boleh membiarkan Myanmar menghalang ASEAN. Jadi kita mungkin perlu berfikir bersama adakah ini sesuatu yang mungkin perlu kita lakukan dan apakah implikasi undang-undangnya, ” kata Saifuddin.

“Hanya kerana satu pihak tidak mahu menandatangani, sembilan yang lain juga tidak boleh menandatanganinya, menyebabkan kami tidak dapat meningkatkan perdagangan kami dengan EU dan rakan dialog lain. Ia tidak adil kepada ASEAN,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual semasa lawatannya ke India pada 15-17 Jun untuk menghadiri Mesyuarat Menteri-menteri Luar ASEAN-India.

Saifuddin berkata Malaysia kecewa dengan kekurangan kemajuan dalam mencapai keamanan di Myanmar.

“Orang awam masih dibunuh, pelarian domestik tidak mendapat bantuan kemanusiaan, dan lebih ramai orang (pelarian melarikan diri daripada keganasan) terus datang ke Malaysia,” katanya.

Tiada wakil dari Myanmar semasa Mesyuarat Khas Menteri Luar ASEAN-India. Menteri Luar Brunei, Kemboja, Indonesia, Malaysia, Singapura dan Vietnam pula mengadakan pertemuan tidak rasmi di luar acara itu pada 16 Jun.

“Hanya satu perkara yang dibincangkan iaitu mengenai Myanmar. Saya menekankan fakta bahawa kita tidak melihat kemajuan yang jelas ke arah menyelesaikan krisis Myanmar,” kata Saifuddin kepada Bernama.

Menteri Luar Kemboja, yang merupakan utusan khas blok itu ke Myanmar, akan ke Myanmar untuk lawatan kedua menjelang akhir bulan ini.

“Kami mencadangkan bahawa beliau perlu bertemu dengan semua pihak berkepentingan,” kata Saifuddin sambil menambah mereka mesti memastikan penyertaan Kerajaan Perpaduan Nasional (NUG) dan Majlis Perundingan Perpaduan Nasional (NUCC).

Terdapat beberapa pendapat di kalangan ASEAN mengenai tahap perwakilan daripada pentadbiran Myanmar yang dibenarkan hadir ke mesyuarat kumpulan itu.

“Keadaan semasa adalah kita tidak menjemput Myanmar untuk menghantar perwakilan politik ke sidang kemuncak pemimpin ASEAN. Tetapi (mengenai) sektor lain, terdapat dua pendapat dalam kalangan negara ASEAN,” kata menteri itu.

Ada yang berpandangan Myanmar harus dihalang daripada menghadiri semua mesyuarat menteri, manakala yang lain memihak untuk membenarkan kehadirannya, tambah beliau.

Malaysia dan beberapa anggota lain bersetuju bahawa Myanmar tidak sepatutnya diwakili pada Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN (ADMM) di Kemboja pada 22 Jun.

Sidang kemuncak kepimpinan ASEAN, yang kebiasaannya berlangsung pada November, perlu mempertimbangkan keputusan yang sukar jika kebuntuan mengenai Myanmar berterusan.

Saifuddin mencadangkan jika usaha ASEAN ke atas Myanmar tidak berhasil, mungkin lebih banyak tekanan antarabangsa diperlukan.

“EU dan rakan dialog lain boleh memainkan peranan. Kami telah berkongsi perkara yang sama dengan India dan China bahawa setiap negara mempunyai peranan untuk dimainkan,” katanya.

BERNAMA

Facebook Comments Box
Berkaitan

Popular