info@rakyat.my
Sunday, June 20, 2021
Berita

Lelaki Simbah Air Panas Bercampur Minyak Kepada Anggota Penguatkuasa

Gambar Hiasan
35views

MUAR, 24 Jan — Suami kepada seorang pemilik kedai makan didakwa menyimbah air panas bercampur minyak pada anggota penguat kuasa Majlis Perbandaran Muar (MPM) di Jalan Omar, Parit Jawa, di sini, malam kelmarin.

Lelaki itu didakwa bertindak sedemikian kerana berang ketika anggota penguat kuasa melakukan pemantauan terhadap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) peraturan operasi perniagaan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Yang Dipertua MPM, Mustaffa Kamal Shamsudin, berkata dalam kejadian kira-kira jam 9.30 malam, anggota penguat kuasa mendapati pemilik kedai makan terbabit melanggar peraturan ditetapkan bagi mengawal penularan COVID-19.

“Ketika anggota penguat kuasa berada di bahagian dapur untuk meminta butiran suami kepada pemilik premis itu, lelaki berusia 40-an terbabit didakwa berang lalu menyimbah air panas bercampur minyak dari kuali pada anggota terbabit, namun berjaya dielak.

“Pemilik premis itu kemudian dikenakan kompaun RM1,000 berikutan gagal mematuhi SOP mengikut Seksyen 72(1)(F) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit kerana membenarkan pelanggan makan di premis,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, lelaki itu didakwa tidak berpuas hati lalu menunggang motosikal untuk mengekori kenderaan peronda penguat kuasa MPM hingga ke stesen minyak, sebelum menghamburkan kata-kata kesat terhadap mereka.

“Susulan itu, anggota penguat kuasa MPM membuat laporan polis terhadap individu berkenaan kerana didakwa menghalang tugas penjawat awam dan berlaku cubaan mendatangkan kecederaan kepada anggota penguat kuasa,” katanya.

Beliau sekali gus menasihati orang awam atau peniaga supaya tidak bertindak agresif ke atas penjawat awam yang sedang menjalankan tugas.

“Kerjasama padu daripada semua pihak amat penting dalam usaha untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19 dengan mematuhi SOP,” katanya.

Source Link