Masjid jimat 50 peratus bil elektrik dengan pemasangan sistem solar

KUALA NERANG, 23 Dis (Bernama) — Masjid Tengku Sarafuddin Badlishah berjaya mengurangkan bil elektrik sebanyak 50 peratus sejak dilengkapi sistem Solar Net Energy Metering 3.0 yang dilaksanakan Green Energy Generation Sdn Bhd, bermula April lepas.

Pengarah Urusan Green Energy Generation Ku Syairi Ku Din berkata pemasangan sistem itu dengan kos RM50,000 adalah hasil infak dua individu serta mendapat kerjasama Majlis Agama Islam Negeri Kedah (MAIK).

Beliau berkata sistem solar berkapasiti 10 kilowatt puncak (kWp) itu telah membantu mengurangkan kos elektrik masjid itu daripada RM1,000 sebulan kepada RM500 sebulan.

“Terima kasih kepada penderma kerana berjaya membantu masjid ini mengurangkan kos elektrik dan masjid ini juga menerima manfaat ini bagi tempoh sepanjang 21 hingga 25 tahun secara percuma tanpa sebarang kos,” katanya pada Majlis Perasmian Sistem Solar Net Energy Metering 3.0 di sini, hari ini.

Raja Muda Kedah Tengku Sarafudin Badlishah Sultan Sallehuddin berkenan berangkat merasmikan sistem tersebut.

Ku Syairi berkata projek itu akan diperluaskan ke 200 masjid lagi menerusi kaedah infak dan perjanjian pembelian kuasa (PPA) yang membekalkan tenaga bersih solar.

“Pemasangan sistem solar ini akan menjadikan masjid terlibat sebagai perintis utama penggunaan tenaga lestari teknologi hijau (Perintis Masjid Hijau).

“MAIK juga, difahamkan, akan sentiasa memberi sokongan dalam meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap faedah teknologi hijau dan tenaga boleh diperbaharui,” katanya.

— BERNAMA

Sumber

Facebook Comments Box

Artikel Berkaitan

Back to top button