Berita

Permohonan peruntukan hak trafik udara turun 66.7 peratus pada suku ketiga 2020: MAVCOM

93views

KUALA LUMPUR, 12 Okt  — Permohonan peruntukan untuk Hak Trafik Udara (ATR) turun sebanyak 66.7 peratus tahun ke tahun pada suku ketiga 2020, kata Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM).

Menurut makluman terkini mengenai peruntukan ATR suku ketiga 2020, MAVCOM berkata ia hanya menerima dan meluluskan 12 permohonan ATR, bermakna pengurangan sebanyak 55.6 peratus berbanding separuh pertama 2020 dan ini terutamanya disebabkan oleh pandemik COVID-19 yang sedang berlaku.

“Daripada 12 peruntukan ATR, tujuh adalah untuk destinasi domestik sementara selebihnya adalah untuk destinasi antarabangsa.

“Kelulusan untuk destinasi antarabangsa merangkumi satu destinasi di Jepun, dua destinasi untuk Hong Kong sementara dua kelulusan selebihnya adalah untuk destinasi ASEAN,” kata MAVCOM.

Huraian peruntukan ATR oleh lapangan terbang terdiri daripada tujuh untuk penerbangan yang terbang asal dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL , empat peruntukan dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, dan satu peruntukan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Malaysia Airlines Bhd (MAB) telah menerima jumlah kelulusan yang tertinggi iaitu sebanyak tujuh ATR, diikuti oleh Raya Airways sebanyak tiga ATR manakala AirAsia Bhd dan Fly Firefly Sdn Bhd, masing-masing menerima satu kelulusan untuk ATR.

Berikutan situasi pandemik COVID-19 ini,  Suruhanjaya telah bersetuju penangguhan sementara diberikan kepada syarikat penerbangan mengenai syarat pembatalan ATR secara automatik yang tidak digunakan dalam tempoh enam bulan dari tarikh pemberian kelulusan kepada syarikat penerbangan.

Penangguhan itu, yang berkuat kuasa 4 Jun 2020, dilaksanakan bagi mengurangkan cabaran pentadbiran syarikat penerbangan yang disebabkan oleh wabak COVID-19 dan ini juga akan membolehkan syarikat penerbangan berjadual Malaysia mengekalkan portfolio ATR mereka untuk tempoh yang tidak terhad sehingga diberitahu kelak.

“Bagaimanapun, penangguhan ini tidak terpakai untuk ATR yang telah tamat tempoh masa dan yang telah dibatalkan sebelum 4 Jun 2020, serta untuk laluan yang syarikat penerbangan memberhentikan perkhidmatan di atas kehendak mereka sendiri,” katanya.

Source link