Berita Semasa

Tiada Kemasukan Baharu Pekerja Asing, Pembantu Rumah Sehingga 31 Disember

PUTRAJAYA, 19 Sept — Kementerian Sumber Manusia (KSM) mengingatkan majikan tiada kemasukan baharu pekerja asing di negara ini termasuk pembantu rumah dari negara jiran.

Menterinya, Datuk Seri M Saravanan berkata, berikutan itu pihaknya menasihatkan agensi pekerjaan swasta yang berdaftar di bawah kementeriannya tidak membuat kenyataan atau pengiklanan perkara itu kerana boleh mengelirukan majikan.

“Saya ingin mengingatkan majikan, tiada kemasukan pekerja asing ke negara ini termasuk pembantu rumah asing dari negara sumber sejak pelaksanaan Pergerakan Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac tahun lalu susulan pandemik COVID-19.

“Kerajaan memutuskan tiada kemasukan bagi kedua-dua kategori pekerja asing berkenaan sehingga 31 Disember ini.

“Sebarang keputusan untuk membawa masuk pekerja asing termasuk pembantu rumah akan diumumkan kerajaan secara rasmi selepas perbincangan antara Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Dalam Negeri (KDN), Kementerian Kesihatan (KKM), kementeriannya serta kementerian lain berkaitan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, Saravanan berkata pihaknya masih berunding dengan Indonesia bagi memuktamadkan Memorandum Persefahaman (MoU) mengenai pengambilan Perkhidmatan Domestik Indonesia (PDI) yang tamat pada 30 Mei 2016.

“Umum mengetahui, majoriti pembantu rumah asing di negara ini adalah dari Republik Indonesia dan sehingga Ogos lalu, sebanyak 64,181 pembantu rumah asing diambil daripada PDI. Angka itu adalah daripada jumlah keseluruhan 92,481 pembantu rumah asing di negara ini,” katanya.

Source Link

Facebook Comments Box

Artikel Berkaitan

Back to top button