info@rakyat.my
Monday, June 21, 2021
Berita

Tiga penyelesaian disenarai pendek di bawah cabaran inovasi kewangan ekonomi jangka pendek

30views

KUALA LUMPUR, 2 Nov  — Tiga penyelesaian untuk mengukuhkan kedudukan kewangan pekerja ekonomi sambilan telah disenarai pendek di bawah Cabaran Inovasi Kewangan Ekonomi Jangka Pendek yang dilancarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM), Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan Dana Pembangunan Modal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCDF).

Tiga finalis — PAY:WATCH, Versa dan GetHyred — telah diberikan peluang untuk menunjukkan penyelesaian mereka pada Mesyuarat Menteri-Menteri Kewangan APEC Secara Maya (AVFMM) pada 25 Sept, 2020, menurut kenyataan bersama daripada APEC Malaysia 2020, BNM, MDEC dan UNCDF.

Penyelesaian itu dipilih berdasarkan potensinya untuk menambah baik keupayaan bekerja dan kedudukan kewangan pekerja sambilan, melalui saluran inovatif seperti modul latihan berasaskan aplikasi, penyelesaian kesinambungan pendapatan dan instrumen simpanan yang boleh diakses, katanya.

“Sepanjang tempoh program ini, syarikat yang menyertai diberikan pelbagai bantuan sokongan untuk memantapkan lagi penyelesaian mereka termasuk pemahaman tentang ekonomi jangka pendek di Malaysia, instrumen dengan reka bentuk berpusatkan keinsanan, akses kepada peserta industri dan bimbingan daripada pakar bidang masing-masing,” katanya.

Menurut kenyataan itu, PAY:WATCH bekerjasama dengan majikan dan bank untuk memberikan pekerja akses segera kepada upah yang diperoleh, dalam masa nyata, sebelum hari gaji.

Dengan memberikan pekerja sambilan akses kepada pembiayaan dengan kos rendah daripada bank utama yang mempunyai reputasi yang baik, penyelesaian itu mengurangkan kemungkinan pekerja sambilan beralih kepada pemberi pinjaman tak formal.

“Versa merupakan platform pengurusan wang tunai digital yang memberikan pulangan setara dengan Deposit Tetap tetapi dengan mudah tunai yang sama seperti Akaun Simpanan. Platform ini akan membantu pekerja sambilan mendapatkan pulangan yang terbaik daripada wang tunai yang tidak digunakan, dengan cara yang bertanggungjawab, dan pada masa sama memenuhi keperluan mudah tunai mereka.

“GetHyred melancarkan pasaran jangka pendek yang dinamakan “Zass” untuk memadankan pekerja sambilan muda dengan peluang menjana pendapatan. Zass melengkapkan pelbagai platform pembinaan kemahiran yang diwujudkan oleh GetHyred yang menggalakkan pekerja sambilan muda mengasah pelbagai kemahiran dan kepakaran,” katanya.

Cabaran Inovasi Kewangan Ekonomi Jangka Pendek, dilancarkan pada Mac lepas, dibiayai oleh MetLife Foundation melalui program i3 (inovasi, laksana dan impak).

Source link